Waarom zou jij moeten overstappen op een donzen dekbed?

Een dekbed speelt een belangrijke rol in jouw nachtrust. De meeste Nederlanders zijn zich hier niet bewust van. Slaap jij momenteel onder een synthetisch dekbed en word je eigenlijk iedere ochtend moe en lusteloos wakker? Of heb je het ’s nachts vaak koud? Dan wordt het misschien tijd voor een nieuw dekbed. De kans is groot dat een donzen dekbed je een stuk beter bevalt. Heb je nog nooit eerder onder een dekbed met dons als vulling geslapen? Dan vraag jij je ongetwijfeld af waarom jij de overstap naar een donzen dekbed zou maken. Wij zetten de belangrijkste redenen in deze tekst op een rijtje.

Houdt warmte goed vast
Heb je het vaak koud wanneer jij in bed ligt? Dan biedt een donzen dekbed zeer waarschijnlijk uitkomst. Waarom? Omdat dit materiaal een hoge isolatiewaarde heeft. De donsvlokken en veren in de deken zorgen dat de warmte er niet of nauwelijks doorheen kan. Hierdoor houdt een donzen dekbed de warmte goed vast en dat zorgt voor minder koude nachten.  

Laat vocht door
De goede isolerende werking is voor sommige mensen al een reden om over te stappen naar een donzen dekbed. Er zijn overigens nog meer redenen. Eén van die redenen is dat dons niet of nauwelijks vocht opneemt. Bij de meeste andere dekbedvullingen is dit wel het geval. Doordat dons het vocht doorlaat, word jij niet langer badend in het zweet wakker. Bovendien neemt het gewicht van een donzen dekbed niet toe. Het dons neemt immers geen vocht op.

Heeft een lange levensduur
Wil je een dekbed dat je niet binnen een paar jaar weer moet vervangen? Dan is een donzen dekbed een uitstekende keuze. Dit dekbed gaat gemiddeld namelijk zo’n tien jaar mee. Wanneer je deze levensduur wilt bereiken, moet je er wel zuinig mee opgaan. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om het dekbed regelmatig op te schudden en te laten luchten.Is licht van gewicht
Het gewicht van het dekbed wordt bepaald door de vulling. Hoe meer vulling er in een deken zit, des te zwaarder deze wordt. Zoek je een licht dekbed? Kies dan voor een donzen deken. Dons is namelijk een licht materiaal. Bovendien is er maar weinig vulling nodig om voor een goede isolatie te zorgen. Wanneer jij onder een donzen dekbed slaapt, heb je dit dus nauwelijks in de gaten. Bovendien valt een dekbed met donzen vulling goed over jouw lichaam heen. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je ’s nachts op de tocht licht.

Verschillende soorten dons
Een laatste reden om  over te stappen naar een donzen dekbed is omdat je keuze hebt uit verschillende soorten dons. Zo kun je kiezen uit een eendendons of ganzendons dekbed. Welke van de twee donssoorten je ook kiest, je slaapt er altijd prettig onder. Toch wordt ganzendons als hoogwaardiger gezien dan eendendons. Waarom? Omdat ganzen groter zijn dan eenden, wat betekent dat ze ook grotere donsvlokken hebben. Hoe groter de donsvlokken, des te beter de isolatie. Vandaar dat ganzendons een hogere isolatiewaarde heeft dan eendendons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *