In en rondom het huis zijn er tal van verschillende ongelukken die kunnen gebeuren en voor substantiële schade kunnen zorgen. Hierbij valt onder andere te denken aan waterschade door lekkage of brandschade, maar ook andere ongelukken zoals het omstoten van een pot verf of een bal die onverhoopt door het raam heenvliegt. Het een heeft natuurlijk een andere impact dan het andere, maar vaak is het een goed idee om je tegen dit soort zaken te verzekeren, zodat je in ieder geval op financieel gebied niet voor ongemakken komt te staan wanneer je slachtoffer bent van dit soort ongelukken in en om het huis. De verzekering die hierbij van toepassing is, is de inboedel- en opstalverzekering. Deze worden vaak in combinatie met elkaar aangeboden omdat ze direct aan elkaar gerelateerd zijn. Er zijn echter ook significante verschillen tussen beide verzekeringen.

De inboedelverzekering dekt schade aan spullen in en rond het huis die niet aan het huis vastzitten
Een inboedel verzekering geeft dekking tegen schade aan materiaal goed in een woning of kamer. Hierbij valt onder andere te denken aan meubilair en alle onderdelen in en rondom de woning die niet aan de woning vastzitten. De dekking verschilt per verzekeraar en je hebt ook de mogelijkheid om de dekking verder uit te breiden met aanvullende modules. Wanneer je bijvoorbeeld lekkage hebt en er waterschade aan je laptop is dan is dit vaak via de inboedelverzekering terug te claimen. Veel verzekeraars bieden ook een dekking aan die alle risico’s afdekt inclusief door eigen toedoen. Deze dekking is veel gekozen door families met kinderen, omdat deze soms ook per ongeluk schade aan de inboedel veroorzaken tijdens het spelen.
Opstalverzekering via Overstappen.nl
Een opstalverzekering is verplicht voor elk huiseigenaar met een hypotheek
Waar de inboedelverzekering zich richt op alle ‘losse’ onderdelen in huis, is de opstalverzekering gefocust op het huis zelf en alles wat vastzit aan het huis. Zaken als keukens, maar ook een buiten schutting die aan het huis vast zit en ramen, muren en deuren vallen allemaal binnen deze verzekering. De opstalverzekering is dan ook eigenlijk de verzekering die het huis zelf afdekt.
Inboedelverzekering via Overstappen.nl
Voor mensen met een hypotheek is een opstalverzekering ook verplicht, omdat de lening verstrekker alle risico’s afgedekt wil hebben bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een brand. Ook wanneer het huis volledig is afbetaald, is een opstalverzekering nog steeds sterk aan te raden, omdat je bijvoorbeeld bij een woningbrand niets meer hebt en aanzienlijke financiële schade ondervindt zonder een opstalverzekering. De premie voor deze verzekering is betrekkelijk laag als je kijkt naar de dekkingen, bijvoorbeeld in het geval van een woningbrand.