Energielabel aanvragen is strenger geworden

Wil je een energielabel aanvragen? Dan moet je weten dat het aanvragen van een energielabel vanaf 1 oktober strenger is geworden. Wat is er gewijzigd? Het is vanaf 1 januari 2021 niet meer mogelijk om zelf online een geldig energielabel aan te vragen. Wat moet je dus doen? Je moet een energieadviseur vragen om voor jouw een energielabel aan te vragen. Daardoor is het aanvragen van een energielabel dus duurder geworden, want de energieadviseur moet voor zijn diensten worden betaald. Voor alle duidelijkheid, het tegen betaling door een energieadviseur laten regelen van een energielabel voor jouw huis is tegenwoordig verplicht als er een definitief energielabel moet worden aangevraagd.

De aanvraag duurt langer

Ga je jouw huis verkopen of verhuren en heb je dus een definitief energielabel nodig? Tegenwoordig duurt het energielabel aanvragen langer, want je kunt het aanvragen van een energielabel immers, zoals eerder opgemerkt, niet meer zelf regelen. Je bent tegenwoordig vetplicht om, zoals al eerder opgemerkt, om een energieadviseur te vragen om een definitief energielabel aan te vragen. Daardoor duurt het aanvragen van een definitief energielabel natuurlijk langer dan voorheen. Aangeraden wordt om voor de zekerheid rekening te houden met een periode van circa 3 weken. Vraag een energielabel dus zo snel mogelijk aan. Je weet dan zeker dat je niet  nog langer dan 3 weken op het definitieve energielabel moet wachten.

Heet aanvragen van een energielabel in 5 stappen

Hoe moet je een energielabel aanvragen? Je moet 5 stappen zetten:

  1. Je moet een deskundige energieadviseur kiezen. Voor het kiezen van een deskundige adviseur kun je gebruikmaken van de op het internet te vinden lijst van erkende energieadviseurs. Je kunt uiteraard zelf een erkende energieadviseur uit die ijst kiezen.
  2. De door jou gekozen erkende energieadviseur komt bij jou thuis bepalen wat het definitieve energielabel van jouw woning is. Dat doet hi door tijdens zijn gemiddeld 1,5 tot 2 uur durende bezoek alle kenmerken van jouw woning te bekijken. Zijn de kenmerken van jouw huis moeilijk te vinden? Dan kan zijn bezoek langer dan 2 uur duren.
  3. Heeft de energielabel bepaald wat het definitieve energielabel van jouw huis is? Dan wordt dat definitieve energielabel door de energieadviseur online gezet. Het definitieve energielabel van jouw huis is voortaan te vinden in de EP-online database.
  4. Vervolgens stuur de energieadviseur jou een digitaal document in pdf-formaat met jouw energielabel. Je moet dus jouw mailbox checken.
  5. Heb je jouw definitieve energielabel ontvangen met een geldigheidsduur van 10 jaar? Dan is het erg belangrijk om de geldigheidsduur van dat energielabel goed in de gaten te houden. Kijk daarom regelmatig in de zojuist genoemde online database, want daarin staat immers precies tot welke datum jouw definitieve energielabel geldig is.

Tip: www.energielabelwoning.nl

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *