De voor- en nadelen van laminaat

Als je een nieuwe vloer voor je woning zoekt is een vloer van laminaat een serieuze kandidaat. Dit type vloeren wordt veel verkocht, maar er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden. De voordelen zijn echter ook erg talrijk. Daarom is uitgezocht wat precies de positieve en negatieve eigenschappen van een vloer van laminaat zijn. Misschien zijn dat voor jou net de argumenten die je nodig hebt om wel of niet voor deze vloer te kiezen. Het grootste voordeel en de belangrijkste reden voor de populariteit is de lage prijs.

Zeer veel keus

Vrijwel iedereen zal wel weten dat een vloer van laminaat een vloer van kunststof is. Het laminaat bestaat uit een aantal lagen geperste houtvezels, die zorgen voor een stabiele basis en een vloer die niet snel zal krimpen of uitzetten. Boven op die lagen zit een dikke laag kunststof. Het materiaal dat daarvoor wordt gebruikt is ontzettend hard en slijtvast. Er zullen vrijwel nooit krassen op komen. In het kunststof wordt een print gemaakt van hout of een ander materiaal. Dat is de reden waarom laminaat in allerlei motieven verkrijgbaar is, variërend van zo’n beetje elk houtmotief tot aan een betonlook.

Echte kleuren

De kwaliteit van de prints die worden gebruikt in laminaat is uitmuntend. Je kunt een mooie vloer van laminaat niet onderscheiden van een vloer van echt hout. De kleuren blijven ook na jaren gebruik hun originele uitstraling houden. Zelfs als de zon vaak op een deel van de vloer schijnt zal de print niet vervagen en blijven de kleuren helder. Laminaat is ook goed vochtbestendig. Het kan zelfs in een badkamer worden gelegd. Als er een glas drinken op valt is het wel belangrijk dat het vocht meteen droog wordt gemaakt. Anders dringt het vocht in de vloer, die dan gaat opbollen.

Doe-het-zelf

Een andere verklaring voor de populariteit van laminaat is, dat zo’n vloer zelf kan worden gelegd. Het vergt wat nauwkeurigheid bij het opmeten en afsnijden van de stroken materiaal, maar het lukt bijna iedereen om de vloer netjes te plaatsen. Het enige waar rekening mee moet worden gehouden is, dat de vloer niet strak tegen de muur aan moet worden gelegd. De uitzetting en krimp van laminaat is veel geringer dan van andere materialen, maar toch is het het veiligst om een paar millimeter ruimte tussen de vloer en de muren te houden. Om zeker te zijn dat de vloer goed ligt kun je hem laten leggen.

Contactgeluiden

Het grootste nadeel van een vloer van laminaat is de doorgifte van geluiden. Als er iemand boven je woont met een laminaatvloer kun je het precies horen als er over de vloer wordt gelopen. Die hinder is grotendeels te verhelpen door een ondervloer te gebruiken. Die absorbeert het grootste deel van de contactgeluiden. Het is echter wel iets om rekening mee te houden. De conclusie is dat de voordelen van laminaat veel talrijker zijn dan de nadelen. Een vloer kiezen is dus niet zo moeilijk.

Tip: LAB21.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *