Zelf bier brouwen – Ideale hobby voor thuis!

Voor de echte liefhebber, is het zelf brouwen van bier natuurlijk het ultieme! Niet alleen is het ontzettend leuk om te doen, maar het is nog relatief goedkoop ook. Uiteraard volledig afhankelijk van de hoeveel welke je wilt brouwen kun je zelf bepalen voor welke installatie je kiest. Het mooie aan zelf bier brouwen, is dat het in principe overal kan. Enkel de kennis, ervaring en apparatuur is van invloed of het tot een succes wordt gebracht of niet. De basis ingrediënten die worden gebruikt voor het brouwen van bier zijn water, hop, graan en gist. Deze basis ingrediënten zorgen ervoor dat je in de basis iedere verschillende biersoort die je maar wilt kunt brouwen. Wil jij ook zelf bier brouwen, dan vertellen wij je hoe!

Apparatuur

In principe kan iedereen met de juiste installatie eenvoudig vanuit de eigen keuken zelf bier brouwen. Met een starterspakket, een pan en wat extra ruimte voor de vergistingsemmer kun je beginnen! Je kunt met de keuze uit verschillende starters pakketten kiezen uit verschillende soorten bier, van een blond biertje tot een triple, voor iedere variant is er een starterspakket beschikbaar. Naast het starterspakket zijn er nog een aantal andere zaken waar je aan moet denken. Je wilt immers wel dat het bier uiteindelijk ‘gebotteld’ kan worden, zodat je het na verloop van tijd kunt drinken. Een roerspaan, thermometer en wat lege flesjes zijn noodzakelijk om het brouwproces tot een succesvol einde te kunnen brengen.

Wat ga je brouwen?

Wanneer je oog is gevallen op een bepaald recept, dan kan nadat je deze hebt besteld en ontvangen het brouwen beginnen. Het is belangrijk dat wanneer je kiest voor een bepaald recept, je deze nauwkeurig en volgens geschreven stappen volgt. Wanneer je bijvoorbeeld afwijkt van het Blond Bier recept, dan zal het eindresultaat beduidend anders zijn dan aanvankelijk de bedoeling zou zijn.

Hygiëne

Wanneer we aan de slag gaan met eten en drinken, dan is er niets zo belangrijk als hygiëne. Zo geldt ook voor het brouwen van bier. Zorg er dus voor dat je alles tot in de puntjes hebt schoongemaakt, zodat er geen vervelende bijsmaakjes worden veroorzaakt door eventueel achtergebleven vuil. Wanneer het dan eindelijk zover is, kan het allemaal beginnen. Je begint met een grote pan, zodat het mout kan worden ‘geschroot’ dit zorgt ervoor dat het zetmeel afkomstig uit de kiemen van het mout kan worden opgenomen in het water. Vervolgens ga je stap voor stap verder, zoals het recept voorschrijft. Uiteindelijk is het tijd om het bier wat je hebt gebrouwen te bottelen. Wanneer je dit hebt gedaan, is het belangrijk het bier gedurende een langere periode op een donkere en koele plek te bewaren. Dit proces noemen we vergisten en zorgt voor een absolute smaak beleving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *