Met deze tips kun jij zelf je nieuwe interieur vormgeven

Ben jij toe aan een nieuw interieur of wil jij een ruimte in huis helemaal anders hebben? Wist je dan ook dat je dat helemaal zelf kunt doen met deze tips van Eigen Huis & Tuin? Van 3D-ontwerpen tot apps die je een handje kunnen helpen bij het opnieuw inrichten van je huis, je vindt het hier.

Maak je eigen plattegrond

Stap 1: Teken je woning op schaal 

Allereerst is het handig om een plattegrond te zoeken van de woning. Zo weet je precies hoe groot je huis is en kun je dit op schaal tekenen. Als je deze niet hebt van je huis, zou je natuurlijk ook gewoon de wanden op kunnen meten. De meest gebruikte schaal is 1:50, dit betekent dat elke centimeter op papier in het echt 50 centimeter is. Zo wordt een muur van 4 meter in het echt, dus 8 cm op papier. Wil je wat groter werken? Dan zou je ook de schaal 1:20 kunnen gebruiken.  

Stap 2: Meet de meubels op 

Heb je al bestaande meubels die sowieso terugkomen? Meet ze even op en teken deze op een apart papier uit, ook in dezelfde schaal als de plattegrond. Daarnaast zou je ook meubels kunnen uittekenen die je op het oog hebt en graag in je interieur zou willen hebben. Hier zou je op internet bij het artikel kunnen kijken naar de afmetingen, zodat die ook precies kloppen. Teken naast meubels ook vloerkleden en vloerlampen uit, zo kan je goed zien of ze de ruimte mooi opvullen.

Stap 3: Knip de meubels uit en deel de ruimte in 

Nu kun je de meubels die je hebt getekend gaan uitknippen. Tip: teken altijd meer meubels uit op papier en knip ze uit, zodat je kunt afwisselen tijdens het indelen. Leg de meubels op de plek in de plattegrond waar jij denkt dat ze mooi tot hun recht komen. Toch niet tevreden? Schuiven kan natuurlijk altijd nog. Let vooral goed op de looppaden, het is belangrijk dat er overal wel een meter tussen zit, zodat je huis niet te propperig wordt.  

Het leuke van deze manier je huis inrichten is dat je nu al kunt zien hoe iets staat en zo kun je een indeling proberen die je anders nooit zou proberen. Naast de indeling zou je ook de meubels al kunnen inkleuren met een stift. Ook zo kun je zien welke kleuren wel en welke juist niet bij elkaar staan. Je kunt er beter achter komen als je een plattegrond maakt, dan wanneer je de meubels al hebt gekocht. 

Stap 4: een 3D-plattegrond van jouw interieur 

Wil je de plattegrond écht naar een hoger niveau tillen? Dan zou je hem ook in 3D kunnen tekenen. Hiervoor bestaan verschillende gratis apps waar je je huis zo kunt tekenen dat het net echt lijkt. 

Gratis apps die je helpen bij de inrichting

Van ‘Frosted Sky’ tot ‘Hemelsblauw’ 

Droom je van een blauwe muur? Er zijn zóveel tinten blauw, waardoor je soms het verschil niet meer ziet. Gelukkig is de Flexa Visualizer app zo te downloaden. Je downloadt de app, kiest je kleur en richt je camera op de muur. Zo zie je gelijk hoe die kleur op je muur zou staan. Twijfel je nog steeds? Je kunt nog even rondlopen om te zien hoe de kleur staat bij je andere meubels. Ook kun je het beeld delen met je vrienden. Zo hoef je de keuze niet alleen te maken.  

Beschikbaar voor: iOS & Android 

Vind een goede match 

Meestal is één mooie kleur kiezen een eitje, maar daarna? De muren en je meubels moeten natuurlijk wel bij elkaar passen. Palette Cam geeft je een kleurenpalet voor jouw favoriete kleur. Zo heb je gelijk voldoende kleuren om uit te kiezen. Je kunt zelfs een kleurenpalet maken van een leuke vakantiefoto.  

Beschikbaar voor: iOS 

Eerst uitproberen, dan kopen 

We hebben het vaak genoeg meegemaakt: koop je een leuk, nieuw item en dan past het toch niet zoals je gedacht had. De Ikea Place app probeert dat te voorkomen. Door Augmented Reality kun je de meubels eerst even ‘uitproberen’. Via de app kun je de items in je kamer zetten om te kijken of het mooi staat in je interieur. Je kunt er zelfs omheen lopen alsof het er echt staat. Ook bij deze app kun je gemakkelijk advies van vrienden en familie vragen, stuur ze gewoon het beeld et voilà, hulp is onderweg.  

Beschikbaar voor: iOS & Android 

Kunst kiezen

Kunst kopen kan erg lastig zijn. Waar moet je zoeken? Past het wel in je huis? Ga je het wel mooi vinden? Met de About Art app is dit allemaal opgelost. Met deze app koop je kunst gewoon vanaf je bank. Deze app werkt, net als de Ikea Place app, met Augmented Reality. Zo kun je de kunst eerst even op je muur ‘passen’ voordat je een stuk koopt. Daarnaast staat deze app ook vol met informatie over alle kunststukken, kun je je visite ook nog wat interessants vertellen.  

Beschikbaar voor: iOS & Android  

Breng je huis tot leven 

Ben je van plan om je huis een totale make-over te geven? Home Design 3D kan je dan helpen. Je hebt waarschijnlijk een hoop ideeën, maar om nou gelijk je muur eruit te slopen? Dat is toch wel eng. Met deze app kun je een 2D- en 3D-plattegrond maken van jouw huis. Zo kun je je plannen eerst even zien voordat je ze definitief gaat uitvoeren. Is de verbouwing klaar, of ga je niet verbouwen? Dan is deze app nog steeds leuk om mee te spelen. 

Beschikbaar voor: iOS & Android 

Meet je huis met foto’s 

De Magic Plan app meet je kamer op, en dat zonder meetlint of meubels te verplaatsen. Je hebt wel wat oefening nodig om je kamer goed op te meten, maar dan ben je ook supersnel klaar. Open je camera en de app berekent hoe groot de ruimte is. Dit is natuurlijk wel een schatting, voor het precieze meetwerk moet je toch wel echt op je knieën door het huis kruipen.  

Beschikbaar voor: iOS & Android

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/artikel/5001236/zo-ontwerp-jij-zelf-jouw-interieur-en-richt-je-je-interieur-inrichting

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *